TIA portal prinaša številne prednosti

TIA portal je Totally Integrated Automation Portal oziroma Siemensovo inženirsko programsko orodje, ki se uporablja pri avtomatizaciji oziroma krmiljenju različnih procesov v industriji in povsod drugje. Omenjeno orodje oziroma portal deluje tako, da se ga poveže z izbranim krmilnikom in vsemi drugimi napravami ter sistemi, ki so skupaj povezani z omrežjem, kar omogoča njihovo enostavno in hitro upravljanje oziroma programiranje.

Celostna avtomatizacijo procesov

tia portalTIA portal je uporabno orodje, ki omogoča celostno avtomatizacijo najrazličnejših procesov oziroma to, da lahko celoten sistem industrijske avtomatizacije upravljamo preko enega samega orodja. Vsi krmilniki in druge naprave, ki se uporabljajo pri avtomatizaciji procesov, se namreč lahko povežejo s tem inženirskim orodjem, kar omogoča njihovo lažjo konfiguracijo ter boljšo usklajenost njihovega delovanja.

Tako je avtomatizacija izvedena res celostno, kar je gotovo velik plus oziroma to lahko še poveča njeno učinkovitost. Industrijska avtomatizacija bo tako tudi hitrejša, proizvodnja pa bo z njeno pomočjo imela boljšo produktivnost. Hkrati je možno z učinkovito in celostno avtomatizacijo poskrbeti tudi za večjo energijsko učinkovitost, predvsem pa povečati prilagodljivost proizvodnje, kar je gotovo najboljša pot do zagotavljanja večje konkurenčnosti na tržišču.

Kaj vse omogoča TIA portal?

Siemensovo inženirsko orodje TIA portal omogoča veliko različnih funkcij, predvsem pa je zasnovano tako, da kar se da olajša avtomatizacijo in poskrbi tudi za veliko boljši nadzor nad njo. Prav zaradi tega predstavlja veliko več kot le inženirsko orodje, saj ima tudi dodatne funkcionalnosti, ki jih je z vsako novo verzijo le še več. Omogoča namreč tudi izvajanje testiranja in diagnostike, kar je za nemoten potek avtomatizacije bistvenega pomena, saj se tako lažje odkrije morebitne napake ter se jih tako tudi hitreje odpravi. Gre torej za res vsestransko orodje, ki je nepogrešljivo pri industrijski avtomatizaciji, saj je zelo funkcionalno.

Njegov glavni namen pa je gotovo upravljanje oziroma konfiguracija izbranega krmilnika. S tem orodjem namreč lahko programiramo krmilnik oziroma spišemo program, ki ga bo nato izvajal krmilnik. Pri tem se lahko uporablja različne krmilnike, največkrat pa gre za tiste iz serij Simatic S7, saj se ti v industriji in pri njeni avtomatizaciji najbolj pogosto uporabljajo.

Read Also