PLC programiranje oziroma krmiljenje

Za PLC programiranje se uporablja naprave, ki jim pravimo krmilniki in jih označujemo tudi s kratico PLC. Zaradi tega se kot sinonim zanj uporablja tudi poimenovanje krmiljenje. V ta namen se sicer poleg samega krmilnika uporabljajo še dodatna programska orodja in vmesniki, ki omogočajo bolj enostavno avtomatizacijo procesov oziroma boljši nadzor nad njimi.

Različni krmilniki za različne naloge

plc programiranjeNa tržišču lahko najdete številne modele krmilnikov, ki se uporabljajo za krmiljenje procesov v proizvodnjah, industriji, pri pametnem upravljanju objektov in še marsikje drugje oziroma za PLC programiranje in krmiljenje. Slovensko ime krmilnik izhaja iz angleškega poimenovanja programmable logic controller, iz katerega izvira tudi kratica PLC. Eden od najbolj znanih takšnih krmilnikov je zagotovo Siemensov model Simatic S7, ki velja za enega najbolj široko uporabljenih oziroma se ga uporablja na številnih področjih, obstajajo pa tudi številni drugi modeli.

Kakšen krmilnik izbrati?

PLC programiranje se uporablja v številne namene, zato je to, s kakšnim namenom ga boste uporabljali, treba upoštevati tudi pri izbiri ustreznega krmilnika. Da bo ta res ustrezno izbran, je treba najprej dobro preučiti njegove lastnosti in specifikacije, predvsem pa to, kaj vse omogoča. Večina krmilnikov je zelo prilagodljivih oziroma zasnovanih tako, da jih lahko nadgradite z izbranimi moduli ter tako razširite njihove možnosti uporabe.

plc Siemens krmilnik LOGOPri izbiri je tako ključno predvsem to, za kakšno kompleksnost procesov je zasnovan posamezen model krmilnika. Nekateri so namreč bolj primerni za krmiljenje enostavnih procesov, drugi pa za krmiljenje bolj kompleksnih procesov oziroma celo za krmiljenje tistih procesov, ki so najbolj zahtevni. Vsekakor je treba zmogljivost modela prilagoditi svojim potrebam in izbrati takšnega, ki bo zadovoljiv zahteve določene industrijske panoge ali proizvodnje.

Zavedati pa se je treba, da je za uporabo takšnega krmilnika, treba tudi precej znanja, sploh če želite krmiliti bolj zahtevne procese. Za uporabo osnovnih modelov, kakršen je na primer dobro znani Siemens LOGO!, pa je dovolj že zelo osnovno znanje, zato je omenjeni model nadvse primeren za začetnike. Tako ga pogosto uporabljajo tisti, ki želijo sami poskrbeti za pametno upravljanje svoje hiše ali stanovanja oziroma za krmiljenje določenih enostavnih procesov.

Read Also