Kaj je celostna grafična podoba?

Kaj je celostna grafična podoba in zakaj je treba vedeti, kaj je CGP? cgpCGP je kratica, ki se v svetu oblikovanja velikokrat pojavlja, morda pa boste nanjo naleteli tudi ob načrtovanju nove spletne strani. CGP je namreč celovita vizualna podoba znamke ali podjetja, ki je sestavljena iz različnih grafičnih elementov in na unikaten način predstavlja znamko ali podjetje ter skrbi za njegovo večjo prepoznavnost.

CGP je več kot le logotip

Vsako podjetje ali blagovna znamka, ki da kaj nase, bi moralo poskrbeti tudi za enoten in vizualno kakovostno izdelan CGP. Če vas zanima, kaj je celostna grafična podoba, se odgovor skriva povsod okoli vas – obstajajo številne blagovne znamke, ki so prepoznavne po svojem dodelanem CGP-ju, pa naj si gre za znamke, ki jih vsak dan videvamo na policah v trgovinah s hrano, znamke oblačil ali avtomobilske znamke, ki jih vsak od nas takoj spozna po njihovem znaku oziroma logotipu. Logotip namreč predstavlja temelj vsakega CGP. A ta je veliko več kot le logotip, zato ni pomembno, da ima vsako podjetje le svoj logotip, temveč potrebujete tudi svoj lasten, unikaten in premišljeno izdelan CGP.

Koliko stane izdelava CGP?

Kaj je celostna grafična podoba vam bo znal razložiti vsak oblikovalec, saj se z izdelavo takšnih CGP oblikovalci tudi vsakodnevno ukvarjajo in točno vedo, zakaj gre. Ravno tako pa se zavedajo, zakaj je CGP tako pomemben, sploh ker vedo, da je vizualno v kakršnikoli komunikaciji bistvenega pomena – dokazano je namreč, da ljudje najprej opazijo vizualno podobo, predvsem pa si slednjo tudi bolje zapomnijo.

Veliko podjetnikov zagotovo tudi že ve, kaj je celostna grafična podoba, in tudi, da slednjo nujno potrebuje, vendar pa se za njeno izdelavo ne odločijo, saj jih skrbi, koliko bi to stalo, zato se jih veliko odloči zgolj za izdelavo logotipa. Vendar pa je najbolje oblikovati oboje skupaj in CGP res ne bi smel biti nekaj, za kar je komu škoda denarja, saj ima veliko pozitivnih učinkov. Z njegovo pomočjo navsezadnje podjetje gradi svojo prepoznavnost, kar je ključno pri grajenju uspešnega poslovnega razvoja.

Če se odločate za izdelavo logotipa, potem se pri oblikovalcu vsekakor pozanimajte, koliko bi vas stalo, če vam ne izdela zgolj logotipa, ampak ob tem naredi še celoten CGP. Pri tem vam bo verjetno oblikovalec ponudil različne pakete in vam razložil, kaj pri vsakem od njih dobite za svoj denar. Pri tem pa je dobro vedeti, da je kakovostno izdelan CGP enkratni strošek, saj vas bo spremljal na celotni podjetniški poti, zato je važno, da je izdelan tako, kot je treba.

Koliko časa traja izdelava CGP?

Izdelava CGP ne traja dosti dlje kot izdelava samega logotipa. Dejstvo je, da mora oblikovalec tudi pri dizajnu logotipa skrbno izbrati ustrezne barve, oblike, črke in različne druge vizualne elemente, ki bodo predstavljali vaše podjetje, vse to pa je osnova tudi za CGP. Ravno zaradi tega je najbolj pametno oboje narediti naenkrat, saj boste tako prihranili čas in denar. Vsekakor pa boste najbolj točen podatek o tem, koliko časa bo trajala izdelava, izvedeli direktno od oblikovalca, zato se je o tem najbolje pozanimati pri njem.

 

Read Also