Kateri ELN (Electronic Lab Notebook) uporabljati pri svojem delu?

Kateri ELN (Electronic Lab Notebook) – elektronski laboratorijski dnevnikuporabljati pri svojem delu? Vedno več raziskovalcev ugotavlja, da beleženje laboratorijskih oziroma raziskovalnih podatkov na papirju postaja preteklost in da je zbiranje in uporaba podatkov pri znanstvenem delu z naprednimi digitalnimi orodji veliko lažje. V primeru, da slednje ugotavljate tudi vi, potem je spodnji članek namenjen prav vam, saj so v njem zbrane bistvene informacije o različnih možnostih, ki vam jih omogočajo online laboratorijski dnevniki.

Elektronsko beleženje laboratorijskih podatkov

SciNote ELN - Electronic lab notebook

https://www.scinote.net/

Pri raziskovalnem delu v laboratoriju je treba beležiti različne podatke, ki se jih nato obdela in analizira. Kakršna koli raziskava brez zbiranja in beleženja podatkov ni možna, vsi raziskovalci pa vedo, da je lahko ta del raziskovalnega dela precej zamuden. Predvsem pa je zamudno podatke iz papirja prenašati v digitalizirano obliko. Zato ni čudno, da se vedno več raziskovalcev odloča za uporabo SciNote ELN – elektronski laboratorijski dnevnik namreč omogoča digitalno beleženje podatkov, ki se shranjujejo v enotno bazo ter do katerih lahko nato dostopajo prav vsi raziskovalci, ki sodelujejo pri projektu.

To raziskovanje vsekakor zelo olajša, še bolj pa je pomembno, da podatki v takšni elektronski bazi niso le nadvse dostopni, ampak so tudi organizirani tako, da se jih lažje najde ter jih je kasneje lažje analizirati. Zaradi dobre organizacije podatkov je med njimi tudi veliko bolj preprosto odkriti morebitne napake, možno pa je dodajati tudi komentarje, s katerimi si lahko kaj zabeležite ali na kaj opozorite kakšnega od drugih raziskovalcev na projektu.

Dobro organizirani podatki, ki so vedno dostopni

Splet in sodobna tehnologija nam omogočata, da lahko do podatkov, ki smo jih zbrali, dostopamo kadarkoli, predvsem pa lahko po njih tudi brskamo, med njimi iščemo oziroma jih organiziramo po svoje. Pri tem so vsi zbrani podatki zanesljivo na varnem, saj so shranjeni v oblaku, poleg tega pa je poskrbljeno tudi za to, da lahko do njih dostopajo le tiste osebe, ki imajo za to dovoljenje vodje projektov.

Pri tem pa je treba vedeti, da obstaja veliko različnih elektronskih laboratorijskih dnevnikov. Katerega med njimi izbrati? Na to vprašanje odgovarja tudi Splice blog: The 9 Best Electronic Lab Notebooks (ELN) Review for Your Research , v katerem so preverjali različne elektronske dnevnike med seboj ter ugotavljali, kateri so najbolj prijazni do uporabnikov, omogočajo največjo fleksibilnost in so tudi najbolj cenovno dostopni.

Read Also