Zakaj poceni izdelava spletnih strani ni dobra za vaš posel? 

03 Jan Zakaj poceni izdelava spletnih strani ni dobra za vaš posel? 

Na internetu lahko najdete polno ponudb za izdelovanje spletnih strani po zelo ugodnih cenah. Ker lahko v spletno stran minimalno vlagate, zgleda takšna rešitev  zelo privlačna. Vendar preden se spustite v dogovarjanje glede izdelave spletne strani za minimalni denar, razmislite o tem seznamu pomanjkljivosti, ki ga prinese nerealno poceni spletno oblikovanje.

Ali boste lahko sami posodabljali vsebino?

Pogosto spletna stran,  ki je narejena za malo denarja ali celo brezplačno, lastniku  ne daje  možnosti da sam posodobi svojo vsebino.  Zaradi mnogih razlogov  so spremembe vsebine na spletni strani neizbežne. Recimo da imate ponudbo na spletu ki ima časovno omejitev – na primer akcija prodaje, ki traja do določenega datuma. Kaj pa takrat, ko ponudba poteče? Stranke vas bodo še naprej klicale in spraševale v zvezi s ponudbo, vi pa jim boste morali vedno znova  pojasnjevati, da ponudba ne velja več in podobno. Da ne govorimo o spremenjenih cenah, dodajanjem novih storitev, novicah o dogodkih iz vašega podjetja in podobno.

Sedaj si zamislite situacijo, da na svoji spletni strani potrebujete spremembo. Vendar nimate potrebnega gesla, s katerim lahko dostopate do strežnika (poceni ponudbe vam zelo redko dajo vsa pooblastila za kontroliranje spletne strani). Tudi če ta pooblastila imate, ne veste kako bi jih uporabili. Spletna stran je statična. Ne želite se  ukvarjati  s spletnim programiranjem in poglabljati v to, kako sami spreminjate svojo spletno stran. Najpogosteje vam poceni oblikovalci  ponudijo možnost, da vam sami spremenijo vsebino spletne strani, ker pa so poceni,  vam ne bodo mogli posvetiti veliko časa. Lahko se zgodi, da za manjšo spremembo, kot je dodajanje enega odlomka besedila na eno od strani spletnega mesta, čakate več tednov. Pri vašem poslovanju prave stvari ob pravem času lahko prinesejo dobiček  ali izgubo posla. Ali si lahko privoščite odlaganje sprememb na spletnem mestu?

Druga možnost je ta, da najdete zanesljivo tretjo strokovno osebo (ki je drugačna od tistih, ki so vam poceni naredili spletno stran) in sklenete dogovor, da vam ta oseba  naredi  bodoče spremembe na spletni strani.  Večina spletnih oblikovalcev in programerjev,  kateri dajo nekaj na svoj ugled oziroma kateri nekaj veljajo, enostavno ne bodo želeli pristati na vzdrževanje spletnih strani, ki so slabo narejene. Predlagali vam bodo kaj v kodi lahko spremenite, kar pa vas bo stalo veliko več kot sama izdelava spletne strani ali vam bodo predlagali, da preoblikujete ali da potrebujete celo popolnoma novo spletno stran za običajno ceno, katera je veliko večja od tiste katero ste plačali prvič. Popravki vas bodo stali veliko več kot sama izdelava spletne strani. To v praksi pomeni, da ste prvotno vloženi denar vrgli stran oziroma ste ga podarili tistemu, ki vam je izdelal spletno stran. Tudi če novi spletni oblikovalec pristane na to, da naredi  spremembe na vaši poceni spletni strani, ne bo zadovoljen ko bo naletel na slabo napisano kodo in nepredvidljive probleme s stranjo katera bo odvzela veliko več časa  kot je  načrtovano delo.

Kaj je z optimizacijo (SEO)  vaše spletne strani?

Če ste ustvarili spletno mesto in v njo vložili zelo malo denarja ali skoraj nič, je malo verjetno da bo doseglo dobre rezultate v Google iskalniku.  Vašega spletnega mesta ne bo nihče našel. Ključni pojmi, ki so važni za vaše poslovanje in preko katerih vas potencialne stranke iščejo preko iskalnika, nimajo povezave na vašo spletno stran. Vaše strani ni nikjer v rezultatih iskanja.  Analiza obiskovalcev po vsej verjetnosti ne bo vključena in mogoče niste niti slišali za to možnost. Obiskanost vaše spletne strani je zelo slaba ali je sploh ni. Vaše spletno mesto na nikakršen način ne prispeva k vašemu poslovanju.

Spet imate podobno situacijo kot s spremembami na spletnem mestu. Ne morete izboljšati SEO strani če je že sama stran nekvalitetna. Kakovostna vsebina in kakovostna, čista koda so osnove od katerih se začne optimizacija za iskalce. Sedaj lahko že sami predvidevate kaj sledi: morate najeti pravega strokovnjaka, če želite biti vidni v Google iskalniku, a to vas bo stalo veliko več kot sama izdelava spletne strani in verjetno vam bo priporočena prenova in prehod na dinamično platformo.

Varnostna kopija spletnega mesta

Kaj se zgodi če vaša spletna stran postane nedostopna? Ali imate ustrezno varnostno kopijo? Ali vam izdelovalec v svojem okvirju ponudb zagotavlja mesečno varnostno kopijo spletnega mesta?  Vaša spletna stran ne more postati dostopna, če zanjo nimate veljavno varnostno kopijo.

Zaključek

Kadar  izbirate spletnega  oblikovalca ali programerja, vedno preglejte več od ene ponudbe. Vprašajte glede kakovosti izdelavi spletnega mesta. Ne pristanite na ponudbo, pri kateri izvajalec kot edini kontakt navede telefonsko številko.

Če boste pretehtali vse zgornje dejavnike, boste ugotovili, da poceni spletna stran lahko sčasoma postanejo veliko dražja od  spletnega mesta , za  katerega boste plačali toliko kot je v resnici sprejemljivo za obe strani oziroma spletnega oblikovalca in vas.

Srečno pri izbiri ponudbe!

2 komentarja
  • Simon
    Čas objave 17:54h, 22 januarja Odgovori

    Popolnoma se strinjam…

  • eva
    Čas objave 22:27h, 25 januarja Odgovori

    Res. Vsi bi full dobre strani za drobiz. kr neki

Objavi komentar