Pravilno oblikovanje strani

14 Avg Pravilno oblikovanje strani

Kako pravilno oblikovati spletno stran, ki ustreza najnovejšim trendom in tehnologijam v spletnemu programiranju? Predvsem moramo vedeti, da dobro obliko spletne strani najbolje ocenimo na podlagi tega, ali so obiskovalcu informacije predstavljene na pravilen način. Dober oblikovalec bo oblikoval stran tako, da ima oseba, ki brska po njej lahko pregled in dostop do vseh podrobnosti na strani.  Dobra oblika je odvisna predvsem od ne preveč stvari.

Usmerjanje obiskovalca do pomembnih stvari

V največjem številu primerov bomo sprva videli logo strani. Vedno se nahaja v zgornjem levom kotu. Ampak dober oblikovalec bo šel dlje od tega. Pozornost bo pritegnil z več stvarmi kot pa samo z logotipom. In korak po korak bo vodil osebo skozi informacije in različne predstavitve podjetja na način, ki bo obiskovalca najbolj pritegnil.

responsive_css_grid_03simplegrid

Da bi dosegli ta cilj, imamo na razpolago nekaj orodij:

Lega | Odvisno od lege določenega elementa na strani se lahko pokaže njegova pomembnost za celotno predstavitev

Barva | Močne barve ali podčrtani naslovi pokažejo, katere stvari na strani so pomembne in jih je treba pogledat

Kontrast | Nasprotja bodo poudarila posebne elemente na strani

Velikost | Veliki element na strani bo takoj pritegnil obiskovalca in preusmeril njegovo pozornost

 

Navigacija

Ena izmed najslabših stvari za nekoga, ki pride na našo stran je, da ne ve, kako priti do določene strani, ki jo je obiskal še pred nekaj dnevi. Verjamem, da že večina oblikovalcev poskrbi za zelo kakovostno narejeno navigacijo, ampak še veno se najde kakšen slab primer. Glede navigacije obstajata dve stvari, na kateri se je treba osredotočiti.

meni

 

1) Kam lahko grem?

Obstaja eno preprosto pravilo pri načrtovanju navigacije spletne strani. Biti mora na vidnem mestu, pa naj je to na vrhu ali na dnu strani in vsebovati mora povezave na vse pomembne strani na spletnemu mestu. S pomočjo barv in drugih znakov moramo jasno označiti, ali obstaja kakšen padajoči meni.

2) Orijentacija

Oseba mora vedeti, na kateri strani se nahaja, ko je enkrat na njej. Če stran o tem ne vsebuje nobene informacije, lahko oseba pozabi, na kateri strani sploh je in začne spet brskati po navigaciji. To lahko rešimo z uporabo ’breadcrumbs’ pripomočka, ki vedno pokaže hierarhijo spletnega mesta in stran, na kateri trenutno smo. Ali pa lahko stran vsebuje velik naslov zgoraj, s pomočjo katerega se osebe orientirajo na samem spletnem mestu. Moje osebno priporočilo je uporaba ’breadcrumbs’ tehnike, zaradi katere imate dodatne prednosti, na primer boljša optimizacija spletne strani.

Oblikovana prema možnostima spletnega oblikovanja

Lepo je, ko oblikovalec dela po svoji domišljiji, ampak pogosto se zgodi, da je med programerjem in oblikovalcem velik prepad, torej med željami umetnika in tehničnimi možnostmi.

oblikovalec-in-progamer

 

Pri oblikovanju je treba odgovoriti na spodnja vprašanja:

  1. Ali je to sploh možno izvesti? Morda se izbrali čudovite črke za vašo pisavo, ampak to ni standardna HTML pisava, v kateri se delajo spletne strani. Morda je oblika preširoka in ne ustreza velikosti ekrana namiznih računalnikov ali tablicam.
  2. Kaj se zgodi, ko se velikost ekrana spremeni?
  3. Ali imam obliko, ki bo težko izvedljiva in elemente, ki so neenakomerno razporejeni?
  4. Ali lahko majhne spremembe oblike zelo olajšajo proces izdelave?

Tipografija

Tekst je napogostejši element oblike strani, zato ni čudno, da se mu je treba zelo posvetiti.

tipografija

 

Izbira pisave | Različne pisave povejo različne stvari. Nekatere so moderne, nekatere so retro stil. Poskrbite, da so primerene za vaše potrebe.

Velikost pisave | Pred kakim letom je bilo moderno imeti majhno pisavo. Kasneje so se ljudje spomnili, da mora biti pisava prijetna za branje in ne samo za gledanje. Danes pa je pomembno, da je velikost dovolj velika, da se lahko brez težav bere z normalne oddaljenosti na zaslonu. Velikost 14px in naprej je neko razmerje. 

Dolžina stavkov | Tu ni nekega strogega pravila, ampak na splošno ni treba, da so stavki predolgi.  Čim daljši je stavek, tem težje ga je brati.

Barva | Najslabše je narediti slabo kontrasten tekst. Težko ga je brati, čeprav je lepega videza.

 

Dober razpored elementov

 Elementi, razporejeni v sistem, bodo dali strani dobro obliko in pustili podoben vtis na vseh straneh enega spletnega mesta.  Sistem elementov pomeni tudi odlično organiziranost informacij.

 

raspored

 

Doslednost

 Pravilno oblikovanje strani pomeni, da so vsi elementi, in sicer barve, slike, pisava, logotipi, del neke celote, ki daje končni vtis. Vsak od teh elemenov se mora ujemati en z drugim.

doslednost

 

Pravilno oblikovanje spletne strani vsebuje še veliko več stvari, ki pa jih nismo vseh omenili. Če potrebujete pomoč za spremembo vaše spletne strani, se nas ne obotavljajte kontaktirati. Veseli bomo, če vam lahko pomagamo in dvignemo vašo spletno stran na najvišji možen nivo kakovosti.

 

Ni prispevkov.

Objavi komentar