Kako narediti spletno stran v 6-ih korakih?

27 Mar Kako narediti spletno stran v 6-ih korakih?

1) Ureditev spletnega gostovanja

Narediti spletno stran in jo potem imeti na svojem lokalnem računalniku, je nesmiselno, ker je nihče ne more videti. Vaša stran mora biti vidna na spletu! To pomeni, da mora biti s pomočjo serverjev povezana s spletnim omrežjem, ki vsebuje programsko opremo, ki omogoča, da stran postane vidna na spletu.

Spletno gostovanje predstavlja mesto na serverjih, na katero boste naložili podatke svoje spletne strani, na primer program, slike, video ali avdio posnetke.
V Sloveniji obstaja kar nekaj odličnih ponudnikov.

2) Domena

Domena ali “naslov” spletne strani je druga osnovna komponenta pri vzpostavljanju temelja spletne strani. Nasvete glede tega, kakšno domeno izbrati, lahko preberete v članku „Optimizacija spletnih strani“. Domeno lahko v večini primerov naročite na istem mestu, kjer boste kupili spletno gostovanje.

3) Načrtovanje oblike, torej arhitekture strani

Potrebujete enostaven blog, morda pa tudi funkcije, kot so iskalni filtri, e-novice, reference, galerijo slik, iskalnik na strani itd…
Od vsega tega je odvisno, za katero tehnologijo se boste odločili.

4) Izdelava spletne strani

Osnova vsake spletne strani sta programska jezika HTML in CSS. Zaželeno je torej vsaj osnovno znanje teh jezikov.
Na spletu lahko zasledite ogromno informacij in tutorijalev glede teh programskih jezikov. Stran lahko izdelate tudi s pomočjo katerega izmed popularnih CMS sistemov, kot so Drupal, Joomla, WordPress ali drugi. Za izdelavo strani na teh platformah potrebujete vsaj osnovno znanje PHP programskega jezika. Tudi programe za komunikacijo s serverjem. Kot FileZilla recimo, kako bi naložili spletno stran na server in spremenili dodatne nastavitve.
Veliko ponudnikov spletnih gostovanj ima že pripravljeno opcijo za inštaliranje znanih CMS sistemov, zaradi česar lahko na zelo enostaven način, in sicer z nekaj kliki, inštalirate CMS sistem na svoj server.

5) Optimiziranje spletne strani

Ta korak je pomemben da bi ljudje lahko zasledili vašo stran na spletu. Več o tem je prav tako napisano na tej strani. Seveda vam osnovno optimizacijo lahko naredi tudi kakšen strokovnjak, kar pa ne bi smel biti velik strošek.

6) Vzdrževanje spletne strani

To se večinoma sliši kot najmanj pomemben del celotnega postopka, ampak, informacijska tehnologija gre hitro naprej, zaradi česar nevzdrževanje spletne strani postopoma pripelje do varnostnih lukenj, slabšega videza in slabše uporabniške izkušnje. Če je stran narejena v navadnem HTML jeziku, vzdrževanje strani ne vzame veliko časa in se jo lahko obnavlja na 6 mesecev. Če je stran izdelana v CMS sistemu, pa so zaradi hitrega razvoja tehologije in posodabljanja programov, vzdrževalna dela priporočljiva na vsake 2-3 mesece.

Če ne potrebujete neke posebne spletne strani ali pa vam ni do tega, da se sami učite, kako narediti spletno stran, še vedno lahko ustvarite svoj osebni blog na svetovno popularnih straneh.

wordpress.com
blog.com
www.blogger.com
www.tumblr.com
jux.com
blogetery.com
www.weebly.com

Ni prispevkov.

Objavi komentar