Kaj definira dobro spletno mesto?

Kaj definira dobro spletno mesto

19 Jul Kaj definira dobro spletno mesto?

Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, kdo ga zastavlja. Ali je to povprečen uporabnik spleta? Ali pa morda spletni oblikovalec, programer ali napredni uporabnik?

Obstaja kar nekaj stvari, od katerih je odvisna kakovost spletnega mesta. Vse je medsebojno povezano in enako pomembno. V nadaljevanju bo pojašnjeno, kaj je to, kar pomaga oceniti, ali je neko mesto kakovostno in sicer, kaj je pomembno spletnemu profesionalcu in kaj povprečnemu uporabniku.

Kaj je pomembno z vidika oblikovalca oziroma programerja?

1) Oblika spletnega mesta

Kakovostno spletno mesto mora na prvi pogled ustrezati modernim standardom spletnega oblikovanja. Obvezno mora imeti odzivno obliko, torej mora biti prilagojeno mobilnim napravam.

Takšna mesta se izogibajo uporabi preveč različnih barv. Torej ni dobro, da je  pisano kot mavrica. Biti mora ‘čistega’, jasnega in intuitivnega dizajna. Da bi to dosegli, se držimo nekaterih pravil pri obliki spletne strani.

‘Zlato merilo’

Merilo strani mora biti v  sorazmerju. Gre za tako imenovano ‘zlato merilo’, ki je enako 1:1.618. Če se držimo teh  razmerij, bomo dobili uravnovešen dizajn med glavnim delom strani in ‘sidebarom’ (stranskim delom strani).  Za hitro skiciranje oblike strani lahko uporabite tudi merilo 5:3. To merilo ni čisto blizu ‘zlatemu merilu’,  je pa dovolj dobro za načrtovanje oblike strani in skiciranje na podlagi katere bomo postopoma naredili končno obliko.

Spletno mesto navodila za oblikovanje. Zlato merilo za obliko spletnega mesta.

Na vašem naslednjem projetku lahko uporabite orodja, ki izračunajo merilo namesto vas.

Phiculator   |   Golden Section Ratio Design Tool

Pravilo tretjine

Fotografi in slikarji že stoletja uporabljajo pravilo tretjine. Na ta način so slikarji in grafični oblikovalci lahko dosegli zlato merilo in se pri tem niso mučili s težkimi matematičnimi izračuni. Pravilo tretjine pravi, da je vsaka kompozicija slike lahko razdeljena na devet enakih delov, če postavimo dve navpični in dve vodoravni črti.

Spletno mesto.Točke interesa na sliki. Pomembno za oblikovanje spletnega mesta.

 

Štiri točke, na katerih se te črte sekajo, nam dajo  točko, kjer se morajo nahajati glavni elementi naše kompozicije. To so namreč ‘točke interesa’, torej točke, na katerih se naše oko največ zadržuje pri pregledovanju celotne slike. Poleg tega je treba imeti v mislih tudi način, na katerega  človeško oko bere, kar smo omenili že v prejšnjem članku. F vzorec, po katerem beremo, nam pove, da se glavna od štirih točk interesa nahaja v zgornjem levem kotu slike. Na to mesto moramo postaviti vse tisto, kar bo pritegnilo obiskovalca.

 

 

 

2) Pisava

Stil in velikost pisave sta zelo pomembna. Tekst mora biti lako čitljiv tudi za uporabnike ki so slabšega vida. Kontrast med črkami in ozadjem tudi mora biti usklajen.

 3) Logotip

Logotip je ena od prvih stvari, ki jo obiskovalci vidijo, ko pridejo na stran, zaradi česar je zelo pomembno, da logotip opravi svojo funkcijo. O tem kakšno funkcijo ima, bomo podrobno govorili v naslednjem članku. Na kratko povedano mora zainteresirati osebo, da pobrska po spletni strani in ugotovi za kaj gre in s čim se podjetje ukvarja. Zaželjeno je, da odraža moderen videz, v nekaterih primerih pa je povsem primerno če daje rustikalen vtis.

 4) Organizacija spletnega mesta

Morda menite, da organizacija oziroma arhitektura vsebine na spletnem mestu ni tako zelo pomembna. Toda, ko ste enkrat na spletnemu mestu, na katerem morate klikati in brskati pa spet klikati, da bi našli članek oziroma informacijo, ki ste jo zadnjič zasledili na tem spletnem mestu, boste opazili, kako ključnega pomena je organizacija vsebine.

Rečemo lahko, da je organizacija vsebine pomembna ravno toliko kolikor je pomembna oblika strani, morda celo bolj. Da bi lahko določili, ali je stran narejena po standardih, naj nas vodi pravilo ‘treh klikov’. Pravilo ‘treh klikov’ pravi, da mora obiskovalec enostavno priti do vsakega dela strani s pomočjo največ treh klikov! Če lahko naslednjič, ko obiščete spletno mesto ‘positive studio’ s pomočjo treh ali manj klikov najdete ta članek, to pomeni, da ima to spletno mesto dobro organizacijo vsebine, zaradi česar se lahko znajdete med številnimi stranmi.

5) Optimizacija in kakovost programiranja

Dober programer bo takoj  zasledil številne napake na mnogih spletnih straneh na slovenskem trgu.

V nadaljevanju so naštete nekatere:

–          URL naslovi, ki izgledajo kot hieroglifi

–          slab naslov in opis strani v iskalnikih

–          ni copyright teksta na dnu strani

–          nedokončane strani, ki jih je veliko

–          napake v kodiranju, zaradi česar meniji ne delajo ali morda prekrivajo logotip, stran se popači pri uporabi na mobilnih napravah…

–          v zaglavju ni Favicon ikone (pogosto pri mnogih straneh)

Katere stvari so pomembne za navadnega obiskovalca?

1) Oblika

Tudi z vidika navadnega obiskovalca je oblika eden od najpomembnejših elementov spletne strani, na podlagi katerega bo oseba razsojala, ali je stran dobro narejena ali ne. Navaden obiskovalec najverjetneje ne bo razmišljal o tem, ali je stran narejena v pravilnem merilu, kljub temu pa mu bo splošni vtis, ki ga bo dobil ob obisku spletne strani jasno povedal, ali spletna stran ustreza osnovnim zahtevam oblike. Za njega bo to prvi signal, ki ga bo opozoril, ali gre za kakovostno spletno mesto ali ne.

2) Vsebina

Obiskovalec išče informacije, kar je verjetno glavni razlog, zaradi katerega je prišel na spletno mesto. Kakovost, izvirnost in zanimivost teh informacij ga bodo navedle, da se še kdaj vrne ali pa to spletno mesto zapusti in se nanj nikoli več ne spomni.

3) Interakcija z obiskovalcem

Če obiskovalec lahko komentira, se prijavi na e-novice ali  ima možnost izpolniti kakšno anketo, bo dobil vtis, da spletno mesto vsebuje več funkcij, zaradi česar je bolj kakovostno kot povprečne spletne strani. Možnost izbire več jezikov bo še dodaten plus.

 

Za konec…

Kot smo pregledali v tem članku, obstaja kar nekaj elementov, ki določajo kakovost spletne strani. Vsak posebej je zelo pomemben in samo vsi elementi skupaj kot celota definirajo kakovostno in uspešno spletno mesto.

Če ste opazili, da na vašoj spletnoj strani manjkajo nekateri od  omenjenih elementov, nas lahko kontaktirate. Z veseljem vam bomo pomagali vašo spletno stran oblikovati v uspešno spletno mesto, po katerem bo vaše podjetje še bolj prepoznavno.

Ni prispevkov.

Objavi komentar