Cena spletne strani

Cena spletne strani - Positive Studio

06 Maj Cena spletne strani

Kakšna je realna cena spletne strani?

To je vprašanje, ki sem si ga tudi sam postavljal v preteklosti in so ga tudi meni pogosto postavljali. To berete verjetno zato, ker tudi sami iščete odgovor na to vprašanje.

Upam, da vam bom pomagal odgovor najti v nadaljevanju članka.

Potrebno je vedeti, kakšna je kakovostna spletna stran in zakaj so nekatere ugodne, nekatere pa zelo drage. Kaj je to, kar določa kakovost in ceno spletne strani? Poglejmo nekaj dejavnikov…

Spletno gostovanje

Spletno gostovanje (mesto za skladiščenje spletne strani na serverju) je temelj za dobro delovanje spletne strani. Kaj to pomeni?

Če imate zahtevno in veliko spletno stran in želite varčevati pri spletnem gostovanju, bo delovalo kot da ste poskušali veliki kombi stlačiti v garažo za fičota. Hm… Ne bo šlo, kajne? Nekateri se vseeno odločijo za gostovanje in pri tem varčujejo, na ta način pa je njihova spletna stran vedno izpostavljena riziku, da se zruši, spamerjem in hekerjem… Torej to izgleda kot, če bi na vsak način želeli s kombijem priti v garažo za fičota, tudi če pri tem zlomite vsa stranska ogledala. In vse samo zato, da bi privarčevali nekaj deset evrov več na leto za gostovanje. Zapomnite si, nikoli, res nikoli ne varčujte pri spletnem gostovanju. Verjemite mi. To sem poizkusil tudi sam in se ni obrestovalo. Spletna stran ni delovala ali pa je potrebovala 13 sekund, da se naloži. Kasneje sem porabil več časa in denarja za selitev spletne strani in boljše gostovanje drugje.

Ne varčujte pri gostovanju. Privoščite si resno gostovanje, če želite resno poslovati na spletu.

Oblikovanje spletne strani

Druga faza izdelave je oblikovanje.

Tu se cena spletne strani lahko razlikuje od 500 do par tisoč evrov. Kje je razlika? To je najlažja stvar, ki je povprečen obiskovalec določi. Ali spletna stran izgleda lepo ali ne? Ampak… Tudi tu stvari niso tako enostavne. Oblikovanje spletne strani ne pomeni samo izdelavo grafičnega dizajna. To ni vizika ali brošura. Oblikovalec za razliko od oblikovanja vizitke mora imeti v mislih funkcionalnost in predvideti kakovostne rešitve za potrebe strank.

On ne more samo izbrati lepih črk, nekaj lepih barv in vse to vključiti v celoto.
Dober oblikovalec ima v mislih vsakega vporabnika in dizajn mora narediti tako, da bo enostaven, lep na videz in da istočasno odseva podjetje, za katero oblikuje spletno stran.

Torej, ali se ne isplača dati malo več denarja za obliko spletne strani?

Vprašajte se, kaj želite od svoje spletne strani? Da vam prinese posel? Denar? Ugled? Prepoznavost?
Povem vam, da vse to lahko dobite. Lahko pa dosežete ravno nasproten učinek, če se stvari ne lotite pravilno. Vaša reklama na spletu lahko postane vaša anti-reklama, ki povzroči, da se osmešite pred strankami ali jih celo izgubite.

Mislite, da to ni mogoče? Poglejte tukaj:

Primer slabo oblikovane spletne strani:   www.jamilin.com

Ali bi res šli v takšen hotel?  www.leoneck.ch/en/

Vidimo, da vprašanje ni samo, kaj boste pridobili, ampak kaj ne želite pridobiti. 

Vkolikor niste pripravljeni poskrbeti za kakovostno oblikovano spletno stran, je morda boljše da je niti nimate.

Če se vrnemo na primer hotela, poglejte primer dobro oblikovane spletne strani: www.epichotel.com

Ta spletna stran prinaša podjetju veliko denarja vsaki dan. Če bi varčevali pri oblikovanju in imeli spletno stran podobno kot www.leoneck.ch, ali bi imeli dobiček? Naslednjič, ko boste na spletu iskali hotel, boste sami opazili, kako pomembna je lepa in praktično oblikovana spletna stran.

Programiranje

Spletna stran se na podlagi pripravljenega dizajna programira in na nek način se ji vdihne življenje. Od programiranja je odvisna kakovost, hitrost in rangiranje v iskalnikih. To je zelo pomemben del razvoja in je povsem odvisen od potreb strank. Tehnologija spletne strani se določa na podlagi zahtev stranke in funkcionalnosti, ki jih potrebuje. Cena programiranja spletne strani je lahko od 300€ pa vse do 100 000 €.

V čem je razlika?

Razlika je v velikosti spletne strani in uporabi tehnologije. Recimo potrebe banke in majhnega podjetja so povsem različne. Banka potrebuje veliko bazo podatkov, strankam mora omogočati dostop do računa in možnost transakcij, poleg tega pa mora zagotavljati zelo dobro zaščito. Pri majhnem podjetju takšne funkcije niso potrebne. Ravno zaradi tega prihaja do razlik v ceni pri programiranju.

Če se osredotočimo na srednje veliko podjetje, ki potrebuje spletno stran, so v Sloveniji cene spletne strani od 450 pa vse do 5 000 €. Na določenih forumih sem zasledil več ponudb za izdelavo spletne strani za 200 €. Ponudnik je dejal, da takšno spletno stran izdela v približno treh urah. Kar malo sem se nasmehnil, ko sem prebral ta stavek.

Ali res menite, da se spletna stran lahko izdela v treh urah?

To je kot, če bi nekdo imel napis ‘ Striženje v 3 minutah za 2 eura ‘.  Če niste plešasti ali ne želite postati, verjetno ne boste šli k temu frizerju.

Cena spletne strani primer

Enako je z poceni izdelavo spletne strani. Na spletni strani delata programer in oblikovalec, ki morata pripraviti besedilo, optimizirati in obdelati slike, prilagoditi obliko, urediti osnovno optimizacijo za iskalnike in programirati vse skupaj. Iz lastnih izkušenj vem, da vse to ne more biti kakovostno izdelano za manj kot 15 ur in to če gre za majhno spletno stran.

Če rečemo, da je minimalna ura izdelave od 30 €/uro, pridemo do 450 €.

Vkolikor potrebujete CMS sistem, kakšne napredne funkcije ali morda spletno trgovino, je potrebnega veliko več časa za izdelavo.
Poleg tega je tudi cena izdelave višja, ker se za izdelavo uporabljajo zahtevnejši programski jeziki in poznavanje le teh.

Tukaj pridemo do 30 €/uro in najmanj 20 ur dela, s čimer pridemo do 600 € za manjšo CMS spletno stran. Včasih podjetje potrebuje funkcije kot so prijava na e-novice, ankete ali forum, kar pa lahko dvigne ceno na več kot 1000 €.

Spletne trgovine

Izdelava spletne trgovine stane najmanj 1500 €. To je res minimalna cena za kakršno koli spletno trgovino. Zakaj takšna cena?

Varnost je najpomebnejša sestavina spletne trgovine. Znanje programerja je zelo pomembno in zahtevno. Tudi sam obseg dela je večji kot pri predstavitvenih straneh. Število izdelkov, kompleksnost celotnega sistema, načini plačevanja, različni vidi dostave vse to skupaj definira končno ceno spletne trgovine. Ta cena lahko gre tudi do več kot 10 000€.

Za konec…

Kot smo videli v članku, si lahko privoščite kakovostno spletno stran za manjši denar kot je povprečna plača v Sloveniji, od 450 evrov naprej.
Lahko rečemo, da spletne strani niso bile nikoli tako ugodne.

To pa tudi pomeni, da obstaja kar nekaj ponudnikov, ki izdelajo spletno stran po zelo ugodnih cenah, včasih manj kot je to navedeno tukaj. Toda, ali boste pri njih res dobili iskano kakovost, je vprašanje.

Vkolikor vam je pri izbiri izvajaca spletne strani pomemben samo denar in niste pripravljeni plačati vsaj 450 eur za njeno izdelavo, tisti napis za striženje morda niti ni tako slaba ideja…

“Nisem tako bogat, da bi kupoval najceneje”

6 komentarjev
 • Gregor
  Čas objave 20:43h, 05 novembra Odgovori

  Koristen članek, ki te praktično zbudi in ti da vedeti da je malo denarja malo muzike. Dobro povedano.

 • Savan
  Čas objave 14:24h, 27 novembra Odgovori

  Koristen članek zares ampak sem mnenja, da je ura programerja malce zasoljena, če vzamem primerjavo več ponudnikov v Avstriji ki da povprečno ceno 20 Evrov za urco in razliko v standardu, bi recimo v Sloveniji moglo biti ceneje. Priporočam pa uporabo portala “Salomonovega Oglasnika” kjer se lahko dobi več ponudb in primerjava ter ocene s strani uporabnikov na podlagi referenc. Drugače lepo opisano navodilo :)

  • John Doe
   Čas objave 10:51h, 15 maja Odgovori

   Eh daj prosim te lepo no. Že 30 na uro ni glih neka cifra, ali ok. V avstriji pod 50 – 60 na uro niti približno ne dobiš nekega resnega razvijalca. Seveda pa velja pravilo, kot pri vsem, v današnjem svetu: “Malo dnara, malo muzike”.

  • AJ
   Čas objave 23:04h, 26 marca Odgovori

   Taka izjava je naravnost smešna. Slovenski trg se ne zaveda, koliko znanja je potrebno absorbirat za dobro in kvalitetno programiranje in izdelavo spletnih strani. Da se prišpara se potem plačuje Junior razvijalce ali celo študente, brez izkušenj in rezultati so vidni na slovenskem spletu. Po drugi strani pa za keramiko in gradbena dela ni problem dat 50 EUR+ na uro. Zbudite se, živimo v informacijski dobi, ker dober marketing prodaja in je to investicija v posel.

 • Peter
  Čas objave 18:52h, 30 aprila Odgovori

  Dober članek. Ko bi se le več ljudi zavedalo.

 • martin
  Čas objave 16:33h, 02 oktobra Odgovori

  No ja 30 Eur/h je že kar cena za Slo. Nima se smisla primerjati z drugimi, ker naše plače pač niso primerljive.. Na spolšno bi rekel da so slovenski plegramerji kar dobri, o dizajnu pa nimajo pojma, tu se strinjam z člankom, dobro (funkcionalno) oblikovana stran stane… kaj je funkcionalno naj določi nekdo drug ne programer…

  Že nekaj časa sem v tujini, lastnik tele strani pa je v domovini, pa kljub temu ne pozna pravil knjižnega jezika.

  S spoštovanjem

  maritn

Objavi komentar